• This English-language publication is dedicated to the design of new learning spaces, focussing on 48 new school buildings, including a Stücheli design. Despite a wide range of different ap-proaches, certain trends can nevertheless be identified.

    New educational concepts are changing everyday life in schools, and with it the functional and aesthetic demands placed on building projects. This high-quality publication features 48 new school buildings – among them the Sandgruben secondary school building by Stücheli Architekten, representing Switzerland – which demonstrate how modern educational concepts can be effectively implemented in a variety of different architectures.

    The 200-page English-language book presents projects from 16 countries and four continents (unfortunately Africa is not represented). Despite a range of different approaches, certain trends can nevertheless be identified: Classrooms and common areas both indoors and outdoors are becoming increasingly flexible and multifunctional. They offer retreat areas for individual learning opportunities and zones for concentrated work, as well as open space structures for inter-year mingling and self-organized group activities. Like any varied mix, the publication does not claim to be comprehensive, but nevertheless inspires the reader to reflect.
    www.braun-publishing.ch

  • First price for Stücheli Architekten.

    AXA Leben AG intends to leave its premises close to Winterthur station and reposition the site, which was built in 1991. A private study commission took place among six architecture firms with the aim of developing possible scenarios that make full use of the central location. The only requirement was that one of the scenarios focus on student accommodation along Gertrudstrasse. Stücheli Architekten’s successful project proposal divides the buildings into two distinct functionalities. As far as possible, the functional changes will take place within the structure of the existing buildings, and will implement new living and working formats.

    The consistent separation of the two building structures, which i.a. allowed the creation of a spacious courtyard, and the remote depth of intervention convinced the jury. The project was unanimously recommended for further processing.

  • First place for the team comprising Stücheli Architekten and Bryum Landschaftsarchitekten.

    The plot to the east of the Effretikon railway station is to be compacted based on a master plan (Morger Partner Architekten, 2014). The current study commission covers the first of five stages. The U-shaped dimensions and the building height were specified, as was the desired distribution of uses (70% residential, 30% commercial). A highly flexible and adjustable mix of apartment spaces was required during the design of the layout.

    The project responds to the planned urbanisation with an urban building and outdoor design geared towards the surrounding environment. The apartment layouts are based on a 3.5-room apartment module and can be expanded, downsized or converted with minimal or no construction effort using connecting rooms and zoning. ‘The project is coherent and intelligent in terms of urban development, architecture and technical requirements,’ said the eight-person jury in their concluding statement, and recommended the project for further processing out of five contenders.

  • Andreas Mosimann joined Stücheli Architekten as a project manager 20 years ago. His outstanding entrepreneurial skills soon earned him a place on the executive board.

    He is known in the office as ‘the one who holds it all together’ – an attribute that is likewise reflected in his career path to date: he was employed as a project manager in 1998 and rose to the executive board as early as 2003, becoming a partner in the office in the same year. Mosimann has also acted as Chairman of the Board of Directors since 2012.

    His colleague Christof Glaus calculated that in 20 years, Mosimann has worked 40,990 hours, during which time he has not only dedicated himself to the executive board but also successfully managed 214 projects.

    Thank you for 20 years of indispensable dedication to our team, Andreas!

  • Congratulations to our apprentices!

    On 26 June 2018, our two apprentices Nick Moret and Jessica Semere successfully completed their final apprenticeship examination for the Federal VET Diploma in draughtsmanship, specialising in architecture.

    We are very proud of our young drafters and wish them both all the best for the future!

  • 1st price for the team comprising Stücheli Architekten and Nipkow Landschaftsarchitekten.

    The Zentrum Regensdorf (Regensdorf centre) between the railway station and the village centre returns to an idea from 1969 which was never completed to its original planned extent. Next to the building complexes with the Mövenpick Hotel and shopping mall, the current centre square remained undeveloped, and is currently barely animated. The goal of the test plan, launched in 2017, was to develop and upgrade the centre by adding a housing complex, making it a livelier place.

    The project developed by the Stücheli/Nipkow team captures the local building structure with small buildings and open spaces and supplements the existing group of high-rises with a fourth residential tower. The new central square will be located away from the street and surrounded by the new buildings. The 12-person jury praised the ‘robust urban development concept’ that makes ‘a multifaceted contribution to the further development of the Zentrum Regensdorf’, particularly due to its great potential, and unanimously recommended the project for further processing out of three contenders.

  • Stücheli Architekten launched its FABER series on 26 January 2018 with a reading by Ralf Schlatter in the Ambassador House.

    ‘FABER – isn’t that a book by Max Frisch? A type of coloured pencil? A musician?’ asked Christof Glaus of Stücheli Architekten in his welcome address. While the word may have a number of associations, its origin is obvious: stemming from Latin, FABER originally meant ‘created by an artist or craftsperson’. But for Stücheli Architekten, FABER is first and foremost an experiment. Together with artists – i.e. ‘homo faber’ – we want to enter uncharted territory. We are no longer waiting for life to come to our buildings, but are pre-emptively bringing life to them.

    The concept is simple: each year, we invite artists to use their vision to enrich one of our latest works. FABER can be almost anything – a photo report, a melody, a scent or even a love story – as is the case with FABER 01.

    The first edition is dedicated to the new Ambassador House in Zurich-Opfikon, which finished renovations at the end of 2017. In this ‘big house’, author and comedian Ralf Schlatter created the story of a ‘small man’: Fräulein Schwarz und das Meer (Miss Black and the Sea).

    If you'd like to know what Miss Black, the sea and the Ambassador House have to do with each other, or would like to apply as a ‘homo faber’ for one of the next editions, please contact: Sonja Lüthi, Communications, Stücheli Architekten, media@stuecheli.ch

  • On 24 January 2018, around 120 project participants and guests celebrated the topping out of the SNB building at Fraumünsterstrasse 8 in Zurich. Conversion and renovation work is set to finish in 2019.

    ‘The Swiss National Bank is forever,’ began Thomas Moser of the SNB, greeting those present with a quote from the former Chair of the Governing Board at SNB, Fritz Leutwiler – before adding, ‘But we don’t have forever to build it’. Around 120 guests came to celebrate the successful topping out of the structure at the nearby Metropol restaurant on the evening of 24 January 2018. Since the summer of 2016, the building on the Stadthausquai with the distinctive Lindt lettering has been hidden behind scaffolding. In March 2019, the public will once again be able to view this history-steeped building.

    The building complex, which features a listed sandstone façade, was erected in 1889, making it older than the SNB itself – founded in 1907 – as Moser noted. Originally used as an residential complex, the individual buildings were acquired by the SNB one by one, starting in 1969, and transformed into offices. With a visitor waiting room and info centre on the ground floor, the modern new interior will be made accessible to the public for the first time in 50 years.